Ksylitol: czym jest i jakie posiada właściwości? 

Ksylitol: czym jest i jakie posiada właściwości? 

Ksylitol to zdrowszy zamiennik cukru białego. Pozyskiwany jest z kory brzozy, przez co często nazywany jest cukrem brzozowym. Występuje on w postaci białych, bezwonnych kryształków, dzięki czemu bardzo łatwo jest go pomylić z cukrem białym. Ksylitol obecnie dostępny jest w dwóch rodzajach tj. ksylitol fiński i ksylitol chiński. Jeśli jednak zależy nam na naturalnym produkcie, tworzonym zgodnie z tradycyjnymi recepturami, powinniśmy sięgnąć po ksylitol fiński. 

Właściwości produktu 

Choć na rynku dostępnych obecnie jest wiele zamienników cukru białego, to właśnie ksylitol zasługuje na największe zainteresowanie ze strony klientów. Jako jedyny z wykorzystywanych obecnie cukrów, nie fermentuje on w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie ma on szkodliwego wpływu na szkliwo zębów tak, jak pozostałe formy cukru. Ksylitol jest idealnym produktem dla diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. W praktyce, jego spożycie nie prowadzi do nagłych i niebezpiecznych wyrzutów insuliny do krwi. Dodatkowo, ksylitol znalazł zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, ponieważ wykazuje się on działaniem bakteriobójczym. Ciekawą informacją jest również to, że ksylitol choć bardzo słodki, jest wyjątkowo mało kaloryczny, dzięki czemu będzie stanowił świetny zamiennik w kuchni. 

Stosowanie ksylitolu 

Ksylitol dostępny jest w formie białego proszku, który jest bardzo dobrze rozpuszczalny w różnego rodzaju cieczach. W tej formie sprawdzi się w kuchni np. do słodzenia herbaty czy do pieczenia słodkich, ale zdrowych wypieków. Mało kto jednak wie, że ksylitol dostępny jest również w aptece w formie spray’u. Produkt ten najczęściej wykorzystywany jest do utrzymania higieny jamy ustnej, ale również do oczyszczania nosa oraz zatok. Warto jednak wiedzieć, że ksylitol choć zdrowszy, jest także droższy niż tradycyjny biały cukier. Porównując ceny cukru białego, a ksylitolu dostępnego w tej samej ilości, możemy mówić o cenie wyższej o co najmniej dziesięć razy. Jest to jednak kwestia do rozważenia, ponieważ ksylitol jest zdecydowanie słodszy niż tradycyjna forma cukru, przez co będziemy stosować go o wiele mniej niż dotychczas.